Aanbevolen post

PAGANISME ZONDER POESPAS

 De roep van de oude Goden en Godinnen wordt meer en meer en steeds sterker gehoord. Er is weer ruimte om de aanwezigheid van de...

Translate this blog

vrijdag 9 september 2016

Zijn Spirits wel te vertrouwen?
Het lijkt er op dat steeds meer mensen tegenwoordig zich weer bewust worden van de spiritwereld. En dat is mooi en nodig. In de westerse cultuur hebben we ons te lang afgesloten voor dit deel van de wereld waarin we leven.
Verschillende soorten spirits zijn overal om ons heen aanwezig. Zij zijn een wezenlijk onderdeel van het leven op Aarde en het is om verschillende redenen belangrijk om goede contacten met elkaar te onderhouden.

Maar hoe doe je dat op een verstandige manier? En hoe weet je met wat voor soort spirit je te maken hebt? Er zijn er nl. zoveel: bloedlijn voorouders, spirituele voorouders, de Ouden die ooit op dit land leefden. Dan zijn er nog de Gidsen, maar ook de dolende zielen die zich vastklampen aan iets dat niet meer is. En dit zijn dan alleen nog maar spirits die ooit als mens geleefd hebben.
Hiernaast heb je ook nog:
Landspirits, waterspirits, plantspirits, elven, elementalen en niet te vergeten krachtdieren.
En dan heb ik het nog niet gehad over Engelen en Goden, groot en klein.
Het zijn er gewoon te veel om op te noemen.

De spiritwereld is in complexiteit wel te vergelijken met de mensenwereld.
Er zijn ontzettend veel verschillende mensen: Tandartsen, boeren, verkrachters, regeringsleiders, slaven, mystici, moordenaars, koningen, administratief medewerkers, tasjesrovers, generaals, bijstandmoeders, politici, welzijnswerkers, complotdenkers, dieven, wiskundigen, bankiers, etc.

Als we een mens tegenkomen dan doen we automatisch een snelle screening om te weten met wat voor persoon we te maken hebben. In het gezelschap van de Dalai Lama gedraag je je anders dan tegenover de kassière in de buurtsuper. In de Kalverstraat loop je niet iedereen te huggen. Als iemand op de Keizersgracht zegt :”spring in het water”, dan antwoord je: ”doe het lekker zelf!”
Maar in contact met de spiritwereld zijn er nogal wat mensen geneigd om zich ineens heel anders te gedragen, Ze vinden het zo bijzonder om contact te hebben, dat ze al hun voorzichtigheid overboord gooien. En dat is niet verstandig.
Je zou nooit je bankpas met pincode aan een willekeurige voorbijganger meegeven? Waarom dan wel de eerste de beste voorbijkomende spirit zomaar vertrouwen?


In onze cultuur is de kennis over hoe met alle verschillende spirits om te gaan helaas vrijwel helemaal verdwenen. We moeten met elkaar het wiel opnieuw uitvinden en daar zijn we nog maar net mee begonnen.
Gelukkig hoeven we het niet helemaal zelf uit te zoeken want op andere plekken in de wereld is deze kennis beter bewaard gebleven. Er zijn nog levende tradities, waarin dagelijks en intensief contact met verschillende soorten spirits heel gewoon is. Hier kunnen we van leren. Een van de belangrijkste dingen die wij westerlingen kunnen leren van de (echte!) spiritueel leiders van inheemse volken is: nederigheid.

Nederigheid is bijna een vies woord in de westerse cultuur. Wij moeten immers altijd 'in onze kracht staan' en 'voor onszelf (of onze waarheid) opkomen' en laten zien wat we kunnen. Dit zijn juist in de westerse New Age spiritualiteit belangrijke mantra's. Het is dan ook niet verwonderlijk dat westerlingen die hun intuïtie en mediamieke gaven een beetje ontdekt hebben, al snel overmoedig worden. En daar krijg je rare toestanden van, die zelfs potentieel gevaarlijk zijn.

Hieronder wil ik wat dingen bespreken, die blijkbaar veel te weinig aan de orde komen in cursussen waarbij intuïtieve ontwikkeling en/of sjamanisme wordt aangeboden. Ik zie mensen af en toe zulke vreemde dingen doen, dat ik maar eens op een rijtje wil zetten wat ik in de loop der jaren heb geleerd. Van een aantal leraren en uit de dagelijkse praktijk, die voor mij nogal intensief is geweest.


Dus …
Je hebt het gevoel dat er 'iets' is en dat dat 'iets' ook iets wil.
Prima, helemaal goed!
Maar wat nu? Meteen de 'opdracht' uitvoeren dan maar?
Dat dacht ik niet!
Laten we eerst maar eens proberen om wat vragen beantwoord te krijgen.

Eerste vraag:
Wat is dit 'iets' eigenlijk precies?
Je deed misschien een ritueel om bv. een gids te ontmoeten. Maar hoe weet je zeker dat het niet een of andere grappenmaker is die zich als gids voordoet?
Aaah …. het voelt goed, zeg je …..
Ja natuurlijk voelt het goed. Een grappenmaker die zich lekker wil voeden met jouw aandacht en offers, zal alles doen om je een goed gevoel te geven, anders is het spelletje meteen afgelopen.

Dat het goed voelt, zegt dus bitter weinig! Er zijn nogal wat dolende zielen en hongerige elementalen die heel goed in staat zijn om een vriendelijk masker te dragen. En misschien zijn ze ook best wel vriendelijk en willen ze je niet echt kwaad doen. Ze willen alleen gevoed worden. En voeding kunnen ze makkelijk krijgen van mensen zoals jij, in rituelen en in bijeenkomsten van mensen zoals jij. En zo kunnen ze uitgroeien tot entiteiten die werkelijk krachtige energie kunnen uitstralen, als er maar genoeg mensen zijn die er in trappen.

Volgende vraag:
Is het wel OK wat er wordt gevraagd?
Is het verzoek redelijk, of is het heel moeilijk uit te voeren?
Is het passend, of druist het in tegen wat gebruikelijk is?

Stel dat je een ritueel doet voor de spirits verbonden aan een bepaalde (kracht)plaats. Dan is het prima om drank en voedsel aan te bieden samen met een goed wens en misschien wel een lied. Maar als landspirits je vragen om een tent te bouwen en daar tantra sessies in te houden, dan is dat behoorlijk overvraagd.
Ook als er iets gevraagd wordt dat helemaal indruist tegen de plaatselijke traditionele gebruiken, zou er een alarmbelletje moeten rinkelen.
Wat willen die spirits nu eigenlijk echt? En WIE wil het nu eigenlijk?

Dit brengt me bij de derde vraag:
Waar komt het idee vandaan?
Spirits communiceren door jouw hersenen heen. Alle informatie, wat je ziet, wat je hoort, wat je ruikt en wat je denkt, wordt door jouw hersenen verwerkt. Er kan dus nogal wat ruis zitten tussen de intentie van de spirit en jouw interpretatie.
Communiceren met spirits is, als je niet degelijke en kritische methodes gebruikt, een grote
Rorschach test. Je weet wel, die inktvlekken waar iedereen iets anders in ziet.
Is het echt spirit die die tantratent wil, of ben jij toevallig al jaren bezig met tantra en wordt je zelf enthousiast van het idee?


Het zijn lastige vragen, die niet zo 1.2.3. te beantwoorden zijn. Misschien dat daarom veel mensen ze maar liever overslaan.
Het is immers veel makkelijker om er van uit te gaan dat jouw intuitie zo sterk ontwikkeld is, dat je onmiddelijk wel weet of iets klopt of niet. Vandaar dat er boeken vol geschreven zijn met channelings die nergens op slaan. Vandaar dat veel mensen gewoon maar wat doen. En vandaar dat sommige mensen zo ontzettend boos kunnen worden, als je vragen stelt bij waar ze mee bezig zijn.


Nederigheid is de sleutel. Ga er altijd van uit dat je het ook verkeerd kan hebben!
Natuurlijk, als een spirit zegt dat het goed voor jou is om brandnetelthee te drinken, dan kan je dat gewoon uitproberen.
Maar als een spirit zegt dat jouw hele groep brandnetelthee moet drinken, of het hele land, hou het dan alsjeblieft voor je. Die informatie moet dan eerst behoorlijk gechecked worden.

In een oude nog levende traditie is het vrij simpel om zo'n check uit te voeren. Er zijn Elders die goed bekend zijn met de spiritwereld, zij kunnen je vertellen waar je allemaal op moet letten. In zo'n traditie zijn er vrij strenge criteria waaraan spirits moeten voldoen, voordat ze serieus genomen worden. Spirits kunnen zich 'legitimeren' met specifiek gedrag, specifieke uitspraken en bv specifieke zegeningen. Aan de hand hievan kunnen de Elders herkennen waarmee ze te maken hebben.
Deze kennis hebben wij niet voorhanden, dus moeten we het anders aanpakken.


De beste methode is:
Wachten op een bevestiging uit een andere bron.
Vertel niet aan iedereen wat je hebt gezien/ gevoeld/ gehoord, maar wacht totdat iemand spontaan met dezelfde informatie komt. Het is heel belangrijk dat dit zonder voorkennis gebeurt, want spiritcontact wordt o zo makkelijk vertroebeld door wishfull thinking. En bovendien is niets zo makkelijk dan te roepen: ”O ja, dat heb ik ook gevoeld!“
Als er meer mensen zijn die, zonder het van elkaar te weten, hetzelfde hebben meegemaakt in vergelijkbare omstandigheden, dan wordt het interessant om informatie met elkaar te gaan uitwisselen.

Er zijn ook zaken die je bv. via het internet heel makkelijk kunt opzoeken. Laat een spirit uit de bronstijd zijn huis zien? Zoek dan op hoe huizen in de bronstijd gebouwd werden. Klopt het? Als een spirit beweert een bewoner te zijn van het oude kasteel dat er ooit stond, zoek dan oude landkaarten. Stond er echt een kasteel?
Lijkt het erop dat je contact hebt met een Godheid? Zoek dan alles op over die Godheid wat bekend is. Komt het overeen?

Over het algemeen ben ik zelf altijd het meest wantrouwig over informatie die ik wel kon verwachten. Ben ik het zelf die het zo invult? Of is het een spirit die mij alleen maar vertelt wat ik graag wil horen?
Voor mij wordt het pas echt interessant als ik informatie krijg die verrassend is en die dan toch blijkt te kloppen na controle.


Als je regelmatig contact hebt met dezelfde spirit, dan kan je de afspraak maken dat je de doorgegeven informatie voor een tijd gaat controleren. Dit samen afspreken is wel zo beleefd. Wil de spirit dat niet, dan is het meteen duidelijk dat dit geen betrouwbaar contact kan zijn.
Je kan vragen om simpele informatie die voor jou makkelijk is na te gaan en je moet hier een langere periode (minstens een paar maanden) mee doorgaan, totdat het duidelijk is dat de informatie altijd betrouwbaar is.
Hiervoor kan je het beste een Ja/Nee orakel gebruiken. Een Ja of een Nee kan je niet makkelijk achteraf nog 'recht' redeneren.

Je test zo niet alleen de betrouwbaarheid van de informatie van de spirit, je leert ook goed en helder met elkaar te communiceren en je leert wat voor informatie deze spirit wel of niet kan geven. Niet alle spirits zijn even goed op alle onderwerpen, vaak is hun expertisegebied nogal beperkt.

Het is absoluut de moeite waard om hier tijd en moeite in te steken. Een goede betrouwbare spirit kan jouw bondgenoot tegen allerlei charlatans worden. Afhankelijk van wat voor spirit het is, kan je door hem/haar gewaarschuwd worden of zelfs beschermd. Maar het blijft altijd verstandig om met elke nieuwe spirit die zich voor samenwerking meldt, een proefperiode in acht te nemen.


Denk niet te snel dat je het nu allemaal wel weet. Denk niet te snel dat je van alles kan.
Ook al heb je jaren cursussen gevolg, het echte werk leer je pas na nog eens jarenlange praktijk, met vallen en opstaan.
Realiseer je ook dat de meeste cursussen zich alleen maar met een deelgebied van de spiritwereld bezighouden. Alleen de overledenen, alleen de natuurspirits, alleen de Engelen, of alleen de Goden. Maar de spirits houden zich niet met alleen een deelgebied van de mensenwereld bezig! Als jij je openstelt voor Engelen, kan er net zo goed een elementaal even komen kijken. En denk maar niet dat een cirkel trekken of mediteren op het licht dit zomaar zal tegenhouden.

Simpele spirits doen zich graag voor als iets anders. Veel te veel mensen hebben dat totaal niet in de gaten en laten zich in de luren leggen. Want is het niet heerlijk voor het ego om te denken dat jij zo speciaal bent, dat je contact kunt hebben met hele bijzondere spirits?


Nederigheid.
Ik kom er nog maar een keer op terug, want sommige mensen halen zich zoveel in hun hoofd.
Wie ben jij dat je zou worden uitgekozen om, zonder noemenswaardige training, hetzelfde werk te doen als traditionele sjamanen en mediums, die vele jaren lang 24/7, een moeilijke training en daarna een loodzware initiatie hebben moeten doormaken?
Wie ben jij om te denken dat je als menselijk aardwurmpje het in je hebt om direct met de planeet te communiceren en haar te helen?
Wie ben jij dat je denkt dat je boodschappen moet doorgeven voor de hele mensheid?
Wie ben jij dat je er van overtuigd bent dat jouw persoonlijke intuïtie meer waard is dan de intuïtie van vele generaties Elders samen?


Ja! Qntwikkel je intuïtie! Ontwikkel je mediamieke vermogens! Ga die band aan met helpende spirits!
Maar vergeet nooit, dat wij westerlingen allemaal in de spirituele kleuterklas beginnen en dat er maar een handjevol doorgaan naar de echte grote school.Geen opmerkingen:

Een reactie posten