Aanbevolen post

PAGANISME ZONDER POESPAS

 De roep van de oude Goden en Godinnen wordt meer en meer en steeds sterker gehoord. Er is weer ruimte om de aanwezigheid van de...

Translate this blog

zondag 4 september 2016

PAGANISME ZONDER POESPAS De roep van de oude Goden en Godinnen wordt meer en meer en steeds sterker gehoord. Er is weer ruimte om de aanwezigheid van deze oeroude krachten op te merken, zodra we de dogma's van het monotheïsme loslaten.

We willen weer een diepe verbinding aangaan met Moeder Aarde en in harmonie leven met alles wat op haar leeft. Voelen hoe alles bezield is en ontdekken hoe alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Wij willen leven met de Oude Goden en Moeder Aarde zoals onze verre voorouders deden!


We willen weten wie de Goden en Godinnen zijn, wat hun namen zijn en hun krachten. Hoe maak je contact, hoe kan je hen vereren? Hoe deden de Ouden dat?

We willen de Spirits van bomen en bloemen, van rivieren en het land leren kennen. En Moeder Aarde danken voor al het Goede dat Zij ons geeft. Wat voor rituelen zijn daarvoor nodig? Hoe deden onze voorouders dat?

We willen geïnspireerd worden door de inzichten van de Ouden, en de steun van onze directe voorouders ervaren. Hoe begin je daarmee?

Wij willen de oude religies laten herleven, in al hun schoonheid en eenvoud!

Dat kan allemaal. En zonder poespas.
Je hebt geen inwijding nodig om de Goden te leren kennen. Je hoeft geen priester(es) te zijn om persoonlijke rituelen te doen. Er zijn geen ingewikkelde magische handelingen nodig om contact te maken.
Het enige dat je nodig hebt, zijn oprechtheid en toewijding. Geen gewaden, geen attributen, geen jarenlange studie, geen peperdure cursussen, maar gewoon doen, gewoon beginnen is voldoende.

Binnen het neopaganisme lijkt dit bijna een revolutie, maar alle religies over hele de wereld hebben iets dat het neopaganisme lijkt te missen:  
Gewone gelovigen. 
Mensen die geen priester willen zijn, die geen titel nodig hebben, die niet voor heks of magiër willen spelen. Gewone gelovigen die hun religie willen beleven.

Net als katholieken die thuis kaarsjes branden voor Maria, moslims die thuis hun gebeden doen en hindoes die thuis hun favoriete Godheid vereren. Maar natuurlijk hebben die katholieken, hindoes en moslims ook plaatsen waar ze samen komen, om hun geloof met anderen te beleven.

Zo'n plek wil ik creëren voor de gewone pagan gelovigen. Een plek waar ervaringen kunnen worden uitgewisseld en waar we elkaar stimuleren om verdieping te zoeken. Een plek ook om inspiratie op te doen en nieuwe dingen te leren. 
Geen coven, geen studiegroep, geen cursus en geen opleiding, maar Paganisme zonder Poespas.

 
Binnenkort gaat er een inspiratiegroep van start, die maandelijks bij elkaar komt, in Amsterdam, in de tempel van de Godin. In deze groep werken we samen aan verdieping en leren we over eenvoudige rituelen. We vertellen elkaar over onze favoriete Goden en Godinnen en delen onze ervaringen. We gaan samen op avontuur, in trancereizen en tijdens excursies buiten.

De groep staat onder leiding van Zia Elohka, die de verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid en het welbevinden van de deelnemers. Zij zal ook haar kennis, ervaring en inzichten delen, maar de inbreng van deelnemers is meer dan welkom en is soms ook nodig.

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze regelmatig aanwezig zijn en ook af en toe tijd besteden aan 'huiswerk' en voorbereiding. Een keer op proef meedoen is altijd mogelijk, maar het is de bedoeling dat je je voor een langere periode verbindt: voor tenminste 9 keer. Alleen op deze manier kunnen we met elkaar echt iets opbouwen.

Zoals bij alle activiteiten in de Tempel van de Godin, zijn donaties naar draagkracht heel welkom om alle kosten te dekken. 
Zondag 2 oktober 2016 is een eerste kennismakingsbijeenkomst. 
Zet het vast in je Agenda!
Vragen staat vrij! Reageer hieronder of stuur een berichtje als je meer wilt weten.

2 opmerkingen:

 1. Merry Meet Zia,

  Wat heb je een heerlijke aardse manier van schrijven, het leest heerlijk weg!
  Wat had ik graag mee gedaan met Paganisme zonder Poespas, maar voor mij is maandelijks naar Amsterdam zowel financieel als planning niet haalbaar.
  Mocht je ooit iets online doen, stuur me dan een berichtje want ik zou graag van je willen leren :)
  B*B Claire

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Claire :)
  Ik zal je op de hoogte houden, ik zit op allerlei plannen te broeden.

  BeantwoordenVerwijderen